kinesiska recept

Kinesiska köket inkluderar stilar som härrör från olika regioner i Kina, liksom av kineser i andra delar av världen, inklusive de flesta orientaliska nationer. Historien om kinesisk mat i Kina sträcker sig tillbaka tusentals år och har ändrats från olika tidsperioder och i varje region enligt klimatet, kejserliga mode och lokala preferenser. Med tiden har tekniker och ingredienser från köken i andra kulturer integreras i köket i det kinesiska folket beror både på kejserliga expansion och från handel med närliggande regioner i pre-modern tid, och från Europa och den nya världen i modern tid . Dessutom är mejeri sällan om någonsin-användas i alla recept i stil. kinesiska recept 
kinesiska recept


Enligt matkritikern Bonny Wolf, är kinesiska köket en av de "tre Grand Kök" i världen, tillsammans med de franska och turkiska rätter.

De "åtta Culinary Kök" av Chinaare Anhui, kantonesiska, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Szechuan, och Zhejiang rätter. kinesiska recept

Framstående stilar av kinesisk mat utanför Kina inkluderar singaporianskt, malaysiskt, Indonesiskt, indiska och amerikanska, men det finns kinesiska köket varhelst kineser finns. De baslivsmedel i kinesisk matlagning inkludera ris, nudlar, grönsaker och såser och kryddor.

Kinesiska samhället kraftigt värderas gastronomi och utvecklat en omfattande undersökning av ämnet utifrån dess traditionella medicinska föreställningar. Kinesiska kulturen som ursprungligen centrerad kring den nordkinesiska slätten. De första domesticerade grödor verkar ha varit Foxtail och kvastdurra sorter av hirs, medan ris odlas i söder. År 2000 f.Kr. hade vete kom från västra Asien. Men dessa korn normalt tjänstgjorde som varma Nudel soppor istället för bakat till bröd som i Europa. Nobles jagade olika vilt och konsumeras fårkött, fläsk, hund, och nötkött som dessa djur tämjdes. Grain lagrades mot svält och översvämningar och kött bevarades med salt, vinäger, härdning och jäsa. Smaken av köttet har förbättrats genom kokning den i fettet av ett annat djur. kinesiska recept

Vid tiden av Konfucius i den sena Zhou ades gastronomi bli en hög konst. Han noterades diskutera en sådan picky eater "För honom kunde riset aldrig vara vit nog när det inte var tillagas rätt, skulle han inte äta när det var av säsongen, han skulle inte äta När köttet var inte... skära ordentligt, skulle han inte äta. När maten inte var beredd med rätt sås, skulle han inte äta. " Under Shi Huangdi: s Qin dynastin expanderade riket i söder. Vid tiden för Handynastin, var de olika breddgrader och köken i Kinas folk kopplade av stora kanaler och börjat utveckla större komplexitet. Filosofin bakom den rotad i I Ching och traditionell kinesisk medicin: mat bedömdes för färg, doft, smak och konsistens och en god måltid förväntades att balansera de fyra Naturens ("heta", varmt, kallt, och "kallt ") och de fem smaker (stickande, sött, surt, bittert och salt). Saltet används som konserveringsmedel från tidiga tider, men i matlagning tillsattes i form av sojasås, och inte vid bordet. Dominansen av ätpinnar och skedar som bestick nödvändig också att de flesta livsmedel framställas i lagom stora bitar eller (som med fisk) vara så anbud att det kan vara lätt plockas isär. kinesiska recept

Vid senare Han period (2: a århundradet), författare ofta klagat över lata aristokrater som gjorde ingenting men sitta hela dagen äter rökt kött och stekar.

Under Handynastin, utvecklat kinesiska metoder för konservering för militära ransoner under kampanjer som torkning kött till ryckig och matlagning, rostning och torkning säd. Kinesiska legender hävdar att rostade flatbread Shaobing (shao-ping) kom tillbaka från Xiyu (västra regioner, känd som Centralasien) av Handynastin s generalsekreterare Ban Chao, och att det ursprungligen var känd som Hubing 胡 餅 (barbar- bakverk ). Shao-ping tros härstamma från Hu-ping (Hubing). Shaobing tros vara relaterad till den persiska och centralasiatiska Nan bröd och nära östra pitabröd. Utländska västerlänningar tillverkade och sålde sesamkakor i Kina under Tangdynastin.

Under Södra och Norra dynastierna icke-Han människor som Xianbei i norra Wei introducerade sin kokkonst till norra Kina, och dessa influenser fortsatte fram till Tangdynastin, popularisera kött som fårkött och mejeriprodukter som getmjölk, yoghurt och Kumis bland även Han människor. Det var under Songdynastin som hankineser utvecklat en motvilja mot mejeriprodukter och övergav kinesiska recept
kinesiska recept
mejeriprodukter införts tidigare.

Den hankineser rebell Wang Su som fick asyl i Xianbei Norra Wei efter att ha flytt från södra Qi, först kunde inte stå äta mejeriprodukter som getmjölk och kött som lamm och var tvungen att konsumera te och fisk i stället, men efter några år han kunde äta yoghurt och lamm, och Xianbei kejsaren frågade honom vilken av livsmedel i Kina (Zhongguo) föredrog han, fisk vs fårkött och te vs yoghurt ..
Den stora migrationen av kineser söder under invasionerna före och under Songdynastin ökade den relativa betydelsen av södra kinesiska häftklamrar liksom ris och congee. De Yuan och Qing-dynastierna infört mongoliska och Manchu mat, varma nordliga rätter som populariserade Hot Pot matlagning. Under Yuan dynastin många muslimska samfund uppstod i Kina, som praktiserade en porkless köket nu bevarad av restauranger Hui hela country.needed] Yunnan köket är unikt i Kina för sina ostar som Rubing och Rushan ost gjord av Bai folket, och yoghurt , kan yoghurt ha berott på en kombination av mongolisk inflytande under Yuandynastin, de centralasiatiska bosättningen i Yunnan, och närheten och inflytande i Indien och Tibet på Yunnan.

Som en del av den sista sträckan av den colombianska Exchange började spanska och portugisiska handlare införa livsmedel från den nya världen till Kina genom hamnen städerna Kanton och Macao. Mexikanska chilipeppar blev viktiga ingredienser i Sichuan mat och calorically-täta potatis och majs blev baslivsmedel över de nordliga slätterna. kinesiska recept

Under Qingdynastin, kinesiska gastronomer såsom Yuan Mei fokuserade på ett primärt mål att utvinna den maximala smaken av varje ingrediens. Men som noterades i sin kulinariska arbete Suiyuan shidan, modet av mat vid tidpunkten var ganska varierade och i vissa fall var flamboyantly braskande, särskilt när disply var också en formell ceremoniell ändamål, såsom i fallet med Manchu Han Imperial Fest.

Folkrepubliken Kina, bland många tjuvstarter, har i stort sett industrialiserad matproduktion. En bieffekt av denna process var införandet av amerikanska fjäderfä tekniken för uppfödning, vilket kraftigt har ökat den relativa konsumtionen av ägg och kyckling i olika kinesiska köken .

kinesiska recept

regionala kök

Ett antal olika stilar bidrar till kinesiska köket men kanske den mest kända och mest inflytelserika är kantonesiska köket, Shandong köket, Jiangsu köket (särskilt Huaiyang cuisine) och Sichuan köket. Dessa stilar är utmärkande från varandra på grund av faktorer såsom tillgången på resurser, klimat, geografi, historia, matlagning tekniker och livsstil. En stil kan främja användningen av massor av vitlök och schalottenlök över massor av chili och kryddor, medan en annan kan gynna förbereda skaldjur över andra kött och fågel.

Jiangsu köket gynnar matlagning tekniker sådana som braising och stewing, medan Sichuan köket använder bakning, bara för att nämna few.Hairy krabba är en eftertraktad lokal delikatess i Shanghai, eftersom det kan hittas i sjöar inom regionen. Peking Anka och dim sum är andra populära rätter är välkända utanför Kina.

Baserat på de råvaror och ingredienser som används, framställningsmetoden och kulturella skillnader, är en mängd olika livsmedel med olika smaker och texturer som framställts i olika regioner i landet. Många traditionella regionala rätter förlitar sig på grundläggande metoder för konservering, såsom torkning, saltning, betning och jäsning .

baslivsmedel

Ris
Ris är en viktig stapelföda för människor från ris jordbruksområden i södra Kina. Kokt ris, vanligen vitt ris, är den mest vanligen äts formen. Ris används också för att framställa öl, vin och vinäger. Ris är en av de mest populära livsmedel i Kina och används i många rätter. Klibbig ris ("klibbigt ris") är en variation av ris som används i många special kinesiska rätter.kinesiska recept
Nudlar 
Kinesiska nudlar kommer torr eller färsk i en mängd olika storlekar, former och texturer och serveras ofta i soppor eller stekt som pålägg. Vissa sorter, såsom Shou Mian (寿面, bokstavligen nudlar av livslängd), är en symbol för långt liv och god hälsa enligt kinesisk tradition. [21] kan Noodles serveras varm eller kall med olika toppings, med buljong, och ibland torr (vilket är fallet med mi-kul). Nudlar vanligen görs med rismjöl eller vetemjöl, men andra mjöl såsom soja används också

Örter och kryddor
Kryddor och smak såsom färsk ingefära, vitlök, schalottenlök, vitpeppar, och sesamolja används allmänt i många regionala kök. Sichuan pepparkorn, stjärnanis, kanel, fänkål, koriander, persilja, och kryddnejlika används också.kinesiska recept
Att lägga till extra smak till rätter, många kinesiska köken innehåller också torkade kinesiska svampar, torkade bebis räkor, torkade mandarin skal, och torkade Sichuan chili.

När det gäller såser, är Kina hem till soja, som är gjord av jästa sojabönor och vete. Ostronsås, klar risvinäger, chili, Chinkiang svart ris vinäger, fisksås och jäst tofu (furu) är också i stor utsträckning. Ett antal av såser bygger också på jästa sojabönor, inklusive Hoisin sås, mark bönor sås och gula bönor sås.

Fortune cookies serveras ofta som en efterrätt i kinesiska restauranger i USA och vissa andra länder, men är frånvarande i Kina. Det exakta ursprunget av fortune cookies är oklart, men olika invandrargrupper i Kalifornien hävdar att de har populariserade dem i början av 20-talet, basera sina recept på en traditionell japansk kracker. Fortune cookies har sammanfattats som att "infördes av den japanska, populariserades av kineserna, men i slutändan ... konsumeras av amerikanerna."

------
Samt med dim sum, många kineser dricker sitt te med tilltugg såsom nötter, plommon, torkad frukt (särskilt jujube), små godis, frön, och waxberry.China var den tidigaste landet att odla och dricka te som åtnjuts av människor från alla samhällsklasser. Te bearbetning började efter Qin och Han dynastierna. kinesiska recept

Kinesiskt te ofta delas in i flera olika kategorier beroende på växtarter från vilken den anskaffas, den region där det odlas och produktionsmetoden används. Några av dessa typer är grönt te, oolong te, svart te, doftande te, vitt te, och komprimerad te. Det finns fyra stora teplantage regioner: Jiangbei, Jiangnan, Huanan och sydvästra regionen. Välkända typer av grönt te inkluderar Longjing, Huangshan, Mao Feng, Bilochun, Putuofeng Cha, och Liu'an Guapian.China är världens största exportör av grönt te.

En av de mest utbredda tillbehör i det moderna Kina, efter en plånbok eller handväska och ett
kinesiska recept
paraply, är en dubbelväggig isolerglas termos med te blad i toppen bakom en sil.

Sprit

Huvudartikel: Kinesiskt alkoholhaltiga drycker
Vikten av baijiu (lit. "white liquor") i Kina (99,5% av alkohol marknaden) gör det mest konsumerade alkoholist ande i världen. Det går tillbaka till införandet av destillering under Songdynastin, kan göras från vete, majs, eller ris; och är vanligtvis runt 120 bevis (60% ABV). Den mest utbredda varumärket är billiga Er guo tou, men Mao Tai är premien baijiu. Andra populära märken Kang Lu Zhou Te Qu, och Wu Liang Ye.

Huangjiu (lit. "gula liquor") är inte destilleras och är en stark risvin (10-15% ABV) .Popular varumärken Shaoxing Lao Jiu, Shaoxing Hua Diao, och Te Jia Fan.

Herbal drycker
Huvudartikel: Kinesiska örtte
Kinesisk ört te, även känd som läkemedel örtte, är ett slags te-soppa gjord av rent kinesiska medicinalväxter.

Mjölk

Kinesiska i tidigare dynastier tydligen drack mjölk och åt mejeriprodukter, men inte nödvändigtvis från kor, men kanske koumiss (fermenterat stoets mjölk) eller getmjölk.

De flesta kinesiska tills nyligen har undvikit mjölk, delvis på grund av bete för mjölkproducenterna i en monsun ris ekologi är inte ekonomiskt. kinesiska recept

Men denna icke-mejeriet traditionen har genomgått vissa förändringar till följd av förändrade uppfattningar och globala influenser. Exempelvis har det föreslagits att i början av 20-talet Shanghai, "västerländsk mat, särskilt identifierbart närande objekt som mjölk, blev en symbol för en neo-traditionell kinesisk begreppet familj .